Praktisch - Verlof en verzuim

Praktische zaken

Verlof en verzuim voor kinderen in het onderwijs


 

Ziek, later naar of eerder uit het onderwijs?

Als uw kind ziek is, verzoeken wij u om dit voor onderwijstijd te melden. Is uw kind om een bepaalde reden later of wordt hij eerder opgehaald (bijvoorbeeld voor bezoek aan een dokter of tandarts), zorg er dan voor dat dit vooraf bij ons bekend is. Dit kan zowel telefonisch als schriftelijk. In hogere groepen komt het voor dat kinderen in zo’n geval van hun ouders alleen naar huis mogen. Dit kan alleen als wij daarvan schriftelijk melding hebben gekregen van één van de ouders omdat wij tijdens onderwijstijden verantwoordelijk zijn voor uw kind.

 

Leerplicht en extra verlof aanvragen

In de Leerplichtwet staat dat ouders van leerplichtige kinderen ervoor moeten zorgen dat hun kinderen op onderwijsdagen naar het kindcentrum gaan. Basisonderwijskinderen zijn leerplichtig vanaf de eerste onderwijsdag van de maand, volgend op die waarin het kind de leeftijd van 5 jaar heeft bereikt. Toch kan het voorkomen dat u extra verlof wilt aanvragen voor uw kind. Wij houden ons daarbij aan de regels die door de leerplichtwet zijn gesteld. U leest er hieronder meer over.

 

Bevoegdheid

Het verlenen of weigeren van verlof tot maximaal 10 onderwijsdagen per jaar is een bevoegdheid van de directeur van het kindcentrum. Het verlenen of weigeren van verlof wegens gewichtige omstandigheden voor meer dan 10 onderwijsdagen per jaar is een bevoegdheid van de leerplichtconsulent van Bureau Leerplicht.

 

Procedure

Voor het aanvragen van verlof gebruikt u een van onderstaande formulieren:

Het formulier moet worden ingeleverd bij de directeur van het kindcentrum. Binnen twee weken hoort u of het verlof wordt verleend. Voor het aanvragen van extra verlog gelden specifieke leerplichtregels. Extra vakantieverlof moet twee maanden van tevoren worden aangevraagd.

 

Ongeoorloofd verzuim

De directeur van een kindcentrum is wettelijk verplicht om ongeoorloofd verzuim direct te melden bij Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten. Tegen ouders/verzorgers die hun kind(eren) zonder toestemming laten verzuimen, kan proces-verbaal worden opgemaakt, waarna de rechter kan overgaan tot het opleggen van een geldboete.

 

Externe zorgverleners - onderzoek en/of behandeling onder onderwijstijd

Het komt voor dat ouders een onderzoek of behandeling laten doen bij hun kind of voor hun kind bijvoorbeeld een privé remedial teacher inzetten. In zo’n geval staan we open voor de uitkomsten van het onderzoek en voor adviezen, omdat deze van betekenis kunnen zijn voor ons handelen. Tegelijkertijd willen we daarbij aantekenen dat de mogelijkheden van begeleiding binnen het reguliere basisonderwijs ook beperkingen kent. Concreet kan dat betekenen dat we niet alle adviezen of vragen kunnen opvolgen of beantwoorden. Op basis van privé-onderzoek kan geen aanspraak gemaakt worden op speciale regelingen binnen ons onderwijs. Het volgen van remedial teaching of therapieën bij een logopedist, orthodontist, fysiotherapeut of voor dyslexie onder onderwijstijd is in principe niet toegestaan.

In uitzonderlijke gevallen kan, na overleg met de intern begeleider, aan de directeur van het kindcentrum om toestemming worden gevraagd. De directeur is verantwoordelijk voor het (onderwijs)aanbod, zowel intern als extern, dus is het raadzaam vooraf bij hem of haar te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden. Om toestemming te vragen is in ieder geval een schriftelijke en ondertekende verklaring van de ouders en van de dienstverlener een voorwaarde. De verklaring van de dienstverlener moet het behandelplan en de -inhoud bevatten.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ en van de rijksoverheid. 

 

Extra verlof aanvragen

Vanuit de Leerplichtwet moeten we ons houden aan de wettelijke voorschriften die aangeven dat extra verlof alleen mag worden verleend:

  • bij ziekte van het kind
  • bij huwelijken, jubilea e.d.
  • in gewichtige omstandigheden
  • als de vakantie niet binnen de onderwijsvakanties opgenomen kan worden.

Extra vakantieverlof kan alleen worden verleend:

  • als een arts schriftelijk een vakantie adviseert voor het kind of voor de ouders
  • als een werkgever weigert zijn werknemer vakantie te laten opnemen binnen de vastgestelde vakantieperioden of wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders. Hiervoor dient een verklaring te worden overlegd dat het te voorzien is (en/of kan worden aangetoond) dat een vakantie in de onderwijsvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden.
  • wegens andere gewichtige omstandigheden.

Extra vakantieverlof mag:

  • slechts eenmaal per onderwijsjaar worden verleend
  • niet langer dan 10 onderwijsdagen per onderwijsjaar duren
  • niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het onderwijsjaar.

Zie voor meer informatie de website van de rijksoverheid.